Wie in Jezus gelooft, zal niet sterven

Jezus zei tegen haar: Ik ben de Opstanding en het Leven; wie in Mij gelooft, zal leven, ook al was hij gestorven, en ieder die leeft en in Mij gelooft, zal niet sterven in eeuwigheid. Gelooft u dat?” (Johannes 11:25-26)

Op het eerste gezicht klinken Jezus’ woorden troostvol. Maar als we er iets verder over nadenken, lijken ze niet waar. We weten immers maar al te goed dat ieder mens een keer sterft, of hij nou in Jezus gelooft of niet! Spreekt Jezus soms vanuit een filosofische bubbel, los van de harde realiteit?

Nou nee, niet bepaald. Hij spreekt deze woorden op de begrafenis van Zijn vriend Lazarus! Jezus is Zich maar al te bewust van de rauwe werkelijkheid van de dood. En tóch spreekt Hij deze woorden. Want het leven dat Jezus biedt, wordt niet begrensd door de lichamelijke dood. Hij laat dat zien door Lazarus weer uit de dood op te wekken. Maar ook gelovigen die niet opgewekt worden, leven verder — in de hemel bij God. De lichamelijke dood is voor hen slechts de doorgang van het aardse naar het hemelse leven. En uiteindelijk, aan het eind van de tijd, mogen ze met Jezus op de nieuwe aarde wonen. Dat leven duurt eeuwig. Er komt nooit een einde aan.

Jezus eindigt Zijn belofte met een vraag: “Gelooft u dat?” Want dat is cruciaal. Alleen als we in Hem geloven, ontvangen we het eeuwige leven. Daarom stel ik ook jou de vraag: Geloof jij dat je in Jezus eeuwig leven kunt vinden?

Deel artikel