Bijbelwoord.nl
Wat zegt de Bijbel over vasten?

Wat zegt de Bijbel over vasten?

De Bijbel vertelt ons op veel plaatsen over mensen die vastten. Meestal betekent dit dat mensen een bepaalde periode niet aten en die tijd gebruikten voor meer gebeden.

Wat zegt de Schrift?

De Schrift vertelt ons hoe we moeten vasten. De Bijbel stelt vasten voor als iets dat goed, winstgevend en nuttig is. Het boek Handelingen vermeldt dat gelovigen vastten voordat ze belangrijke beslissingen namen (Handelingen 13: 3 en 14:23). Lucas koppelde vasten en gebed aan elkaar (Lucas 2:37 en 5:33).

Houding

Vasten gaat niet alleen over het zich onthouden van voedsel. Het heeft ook te maken met je houding. Het helpt ons onze relatie met God te vernieuwen. Als je het niet met een nederige houding doet, is het nutteloos (Jesaja 58: 4-5, Matteüs 6:16). Dan doe je het alleen voor het goede gevoel dat het je geeft of je intentie dat mensen het zien en goed over je denken. In de Bijbel staat een speciaal verhaal in het boek van profeet Jona. Hij moest de mensen van Nineve vertellen dat God hun stad zou vernietigen vanwege hun zondige daden. Als reactie op Jona’s prediking bekeerde iedereen zich en begonnen ze te vasten, zelfs de dieren. Toen was God hen genadig en ze werden allemaal gered (Jona 3:5-10).

Geen dieet

Als je aan het vasten bent, moet je er een bepaalde tijd voor instellen, bijvoorbeeld 24 uur, drie dagen of een week. Vasten heeft niets te maken met diëten. Als je wilt afvallen, ben je gefocust op je lichaam, niet op God. Hierbij moet worden opgemerkt dat sommige mensen niet kunnen vasten, zoals diabetici of zwangere vrouwen.

Normaal gebruik

In Bijbelse tijden en later in de Rooms-Katholieke en Orthodoxe tradities was het gebruikelijk om te vasten, bijvoorbeeld iedere vrijdag, of tijdens de 40 dagen voor Pasen. Vanaf de tijd van de Reformatie ging deze traditie geleidelijk verloren, hoewel de laatste decennia ook meer protestanten beginnen te vasten. Naast vasten van voedsel wordt in sommige kringen ook afstand gedaan van bijvoorbeeld specifiek suiker of vlees, alcohol, digitale media of andere zaken die je van God af kunnen leiden.

Focus op God

Als Jezus en Paulus zeggen dat sommige vormen van vasten nutteloos zijn (Matteüs 6:16), bedoelen ze dat de houding verkeerd is. Ze zeggen niet dat je helemaal niet hoeft te vasten. In onze tijd worden er nog steeds vreselijke zonden begaan. Als we zondigen, worden we nog steeds tot bekering geroepen, zoals de mensen in Nineve, en vasten kan daarin een rol spelen. Ook kan vasten ons nog steeds helpen ons te concentreren op God, zijn Woord en zijn genade.

 

100% gratis Bijbelcursus
Volg een 100% gratis internetcursus over de Bijbel. In 15 korte lessen leer je Gods boodschap voor jou kennen vanuit zijn Woord.
Klik hier voor meer informatie
Bijbelwoord

Bijbelwoord

Bijbelwoord brengt het Woord van God bij mensen via internet. Dit doen wij door middel van een Facebookpagina en deze website. Dagelijks delen wij Bijbelgedachten om te bemoedigen, onderwijzen en uit te dagen. Op Facebook gaat het vaak om korte citaten uit de Bijbel of tweets. Op de website plaatsen we langere artikelen en video’s die dieper ingaan op Gods Woord.

Gratis bijbelcursus

Wil je meer weten over God of heb je vragen over het geloof? Volg dan onze gratis cursussen.

Gratis registreren
banner youversion NL