Wat zegt de Bijbel over het uiterlijk van vrouwen?

What does the Bible say about woman's appearance?

God schiep ons als menselijke wezens naar Zijn eigen beeld; Hij schiep hen samen als mannelijk en vrouwelijk (Genesis 1:27). Dus direct bij het begin van de Bijbel zien we al dat vrouwen van grote waarde zijn voor God. Het dragen van make-up of het hebben van ingewikkelde kapsels zal deze waarde niet vergroten of verkleinen. Zelfs in vroege tijden droegen vrouwen makeup. Izebel in het Oude Testament was een slechte koningin, van wie gezegd wordt dat ze make up droeg en haar kapsel verzorgde (2 Koningen 9:30). In het boek Esther, lezen we dat Esther en de andere vrouwen in het paleis 12 maanden schoonheidsbehandelingen kregen voordat ze naar de koning gingen. Hoe waardeert de Bijbel dit soort dingen?

1 Timotheüs 2:9-10 is waarschijnlijk het het belangrijkste vers over dit onderwerp voor ons: “Evenzo wil ik dat de vrouwen zich tooien met eerbare kleding, ingetogen en bezonnen, niet met het vlechten van het haar of met goud of parels of kostbare kleren, maar met goede werken, wat bij vrouwen past die belijden godvrezend te zijn.” Dus we moeten doen wat past bij mensen die verklaren godvrezend te zijn. Goede werken zijn mooiere sieraden dan het eindeloos tijd en geld besteden aan je uiterlijk. Wat een vrouw doet met haar haar of make up is een persoonlijke keus, maar als christenen moeten we nadenken over onze redenen en motivatie voor onze acties.

Aandacht vestigen op jezelf?

Willen we de seksuele aandacht trekken van een man of de aandacht vestigen op onszelf? Buiten de kerk heeft de ongelovige wereld vrij seksueel verkeer, geflirt en aantrekkingskracht voor mannen op manieren die God niet eren. Dat gebeurt dagelijks in films, nachtclubs en dergelijke plekken. Zulke acties zijn echt niet acceptabel voor vrouwen die voor Christus willen leven en Hem willen eren.

Is God er blij mee?

Is God blij met wat jij doet? Je weet wel wat je zelf denkt, maar God ziet ook wat er gaande is, Hij hoort het en weet het. Het belangrijkste voor een christelijke vrouw is om haar lichaam als een levend offer aan God te geven (Romeinen 12:1). Gods woord moet ons zeggen wat geschikt en acceptabel is voor God, niet (alleen) voor onszelf of onze groep of de wereld.

Geef jij God de eer?

1 Korinthe 10:31 zegt dat we alles moeten doen tot Gods eer: om Hem te gehoorzamen, Hem te weerspiegelen, om anderen tot Hem te brengen, om te tonen dat we Zijn volk zijn en om een voorbeeld te zijn van wat het betekent om Gods kind te zijn. Als wij met ons mooie uiterlijk niet God de eer kunnen geven, zijn onze motieven verkeerd.

Ben jij opstandig, rebels?

Veel jongeren zien de mode van de wereld, de filmsterren, de magazines, de foto’s van modellen – en dit alles wordt de standaard voor hun leven. Ze hebben geen ander voorbeeld en zijn niet geïnteresseerd in wat God van hen vraagt. Vaak volgen ook jonge christenen deze voorbeelden, zelfs wanneer ze er diep van binnen niet gelukkig mee zijn, wat aanduidt dat we wel weten wat juist is maar dit niet willen uitvoeren. Als we de wereld volgen met zijn standaarden in plaats van de ingevingen van de Heilige Geest, dan zijn we rebels, opstandig… en dat is een gevaarlijke weg om te volgen. Check je motieven!

Kortom: wat je draagt en hoe je het draagt is niet half zo belangrijk als de reden waaróm je het draagt. Als het je verlangen is om te leven voor God, Hem lief te hebben, God te gehoorzamen en Hem eer te geven, dan zul je merken dat Hij je wil onderwijzen in zaken als make up en haardracht. Luister naar Hem en niet naar de stem van de wereld, de TV en reclames. Wat zegt de Bijbel hierover? Lees 1 Petrus 3:3-4; 1 Timotheüs 2:9-10; 1 Johannes 2:15-16 en 1 Petrus 3:1-22. Dit zijn maar een paar voorbeelden van Bijbelteksten die tonen hoe een vrouw moet leven.

Deel artikel