Bijbelwoord.nl
is-het-verkeerd-om-teleurgesteld-te-zijn-in-god
Home » Christelijk leven » Dagelijks leven als Christen » Wat moet ik doen als ik depressief ben?

Wat moet ik doen als ik depressief ben?

Help! ik voel me depressief en wil een eind aan mijn leven maken!

Heftig als je met deze gedachten leeft! Soms is het leven zwaar en lijkt het zo zinloos, dat je er het liefst een eind aan zou willen maken. Toch weet je diep van binnen dat je dat niet wilt. Daarom ook je noodkreet. Het is best moeilijk om goed antwoord te geven, want ik ken jouw situatie niet.

Hier wil ik alleen een paar algemene adviezen geven.

1. Erken dat je een probleem hebt

Dat doe je in feite al door deze noodkreet te uiten. Vaak zie ik mensen worstelen met depressie, maar ze hebben niet het lef om te zeggen: Ik ben depressief. Erkennen dat je een probleem hebt is de eerste stap naar het oplossen ervan.

2. Zoek de oorzaak

Als je verdwaald bent kun je het beste teruggaan naar het punt waar je verkeerd ging. Dat kun je ook toepassen op je probleem. Waar ging het fout in jouw leven? Wanneer werd je voor het eerst depressief en kun je je herinneren wat de aanleiding was? Is er iets gebeurd in je leven dat je depressies veroorzaakt heeft? Het is niet altijd mogelijk dat precies aan te wijzen, maar als je het wel kunt, helpt dat zeker bij het oplossen van je probleem.

3. Zoek hulp

Als je erkent dat je een probleem hebt, kun je er ook aan gaan werken. Zoek hulp: is er een vriend die je in vertrouwen kunt nemen? Ben je al bij een arts geweest? Het liefst willen we geen medicijnen, maar ze kunnen wel helpen. Is er een predikant of christelijke psycholoog die kan helpen?

4. Ontdek hoe God over je denkt

Je voelt je waardeloos en denkt dat niemand van je houdt. Maar dat is een duivelse leugen. God houdt van je en had er zelfs Zijn eigen Zoon voor over om jou te redden. In Johannes 3 vers 16 staat: “Want zo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.” Je kunt ook je eigen naam invullen in plaats van ‘wereld’ en ‘ieder’. Probeer maar!

5. Aanvaard Christus als je Redder

Jezus Christus geeft ons nieuw leven. Het is een prachtig geschenk van God. Hij geeft en wij mogen aannemen. Je mag God danken voor zijn liefde en genade. Als we die prachtige genadegave van God aannemen, ontvangen we een nieuw leven. 2 Korinthe 5: 17: “Als iemand in Christus is, is hij een nieuwe schepping: het oude is voorbijgegaan, zie, alles is nieuw geworden”. En in 1 Johannes 3 vers 1 staat: “Zie, hoe groot is de liefde die de Vader ons gegeven heeft: dat wij kinderen van God worden genoemd”. Stel je voor: God houdt van jou! Je bent door geloof Zijn kind geworden!

6. Leef je nieuwe leven

Door Gods genade ben je een kind van God, geliefd door de Vader. Je ontvangt een nieuw leven. Nu moet je leren om dat nieuwe leven ook echt te leven in het licht van Gods liefde. De duivel probeert je terug te trekken in het oude leven. Maar jij richt je op Jezus: Hebreeën 12 vers 1 en 2: “Laten ook wij (…) afleggen alle last en de zonde, die ons zo gemakkelijk verstrikt. En laten we met volharding de wedloop lopen, (…) terwijl wij het oog gericht houden op Jezus.”

Depressies kunnen heftig zijn. Maar God is sterker dan jouw depressie. Richt je oog op Hem.
Laat ons weten hoe we je verder kunnen helpen.

 

Lees ook: Waarom laat God het lijden toe?

100% gratis Bijbelcursus
Volg een 100% gratis internetcursus over de Bijbel. In 15 korte lessen leer je Gods boodschap voor jou kennen vanuit zijn Woord.
Klik hier voor meer informatie

Bijbelwoord

Bijbelwoord brengt het Woord van God bij mensen via internet. Dit doen wij door middel van een Facebookpagina en deze website. Dagelijks delen wij Bijbelgedachten om te bemoedigen, onderwijzen en uit te dagen. Op Facebook gaat het vaak om korte citaten uit de Bijbel of tweets. Op de website plaatsen we langere artikelen en video’s die dieper ingaan op Gods Woord.

Gratis bijbelcursus

Wil je meer weten over God of heb je vragen over het geloof? Volg dan onze gratis cursussen.

Gratis registreren
banner youversion NL

Instagram

Geen afbeeldingen gevonden!
Probeer een andere hashtag of gebruikersnaam