Bijbelwoord.nl
Home » Bijbel » Over verschillende bijbelteksten » Wat maakt ons onrein?

Wat maakt ons onrein?

Wat bedoelt Jezus met “alles wat in de mond gaat, komt in de buik en wordt weer uitgescheiden in de afzondering”?

Dit citaat komt uit Mattheüs 15:17. De Farizeeën vroegen Jezus waarom Zijn discipelen hun handen niet wasten voordat zij brood gingen eten. Dit was een Joodse traditie, maar God had het nooit bevolen in Zijn Woord. Daarom vertelde Jezus de Farizeeën dat Gods Woord veel belangrijker is dan menselijke tradities.

De reinheid van ons hart

Daarna zegt Hij dat in Gods ogen de reinheid van ons hart veel belangrijker is dan de reinheid van ons lichaam. De Farizeeën waren erg bezorgd over hoe en wat ze moesten eten. Rein zijn volgens de rituelen en gewoontes was een belangrijk deel van hun religie. Jezus vertelt hen: maak je geen zorgen over je eten. Niet wat in onze mond komt verontreinigt ons, maar bijvoorbeeld wel slecht taalgebruik wat uit onze mond komt. Dit heeft te maken met ons hart.

Het onreine in ons

De Farizeeën voelen zich beledigd. Maar Jezus legt het uit aan Zijn discipelen: je eet je eten en je drinken, je gaat naar de wc, en het is weg. (Dit is de betekenis van het vers bovenaan dit artikel) Je kunt er niet onrein van worden. Maar wat uit je mond komt, laat zien wat er in je hart zit. En wat zit er in het hart van de mensen? Jezus zegt: “kwaadaardige overwegingen, alle moord, overspel, ontucht, diefstal, valse getuigenissen, lasteringen” (Mattheüs 15:19).

Deze problemen zijn veel belangrijker dan onze lichamen, omdat ze ons onrein maken. Deze dingen moeten uit ons leven gefilterd worden. Dat is alleen mogelijk als we in Jezus geloven. Hij geeft ons nieuw leven en breekt de kracht van de zonde in ons.

Hoe spreekt deze les uit de Bijbel tot jou? Deel je gedachten hier beneden!
Lees ook Hoe zit het met zonde en straf?

100% gratis Bijbelcursus
Volg een 100% gratis internetcursus over de Bijbel. In 15 korte lessen leer je Gods boodschap voor jou kennen vanuit zijn Woord.
Klik hier voor meer informatie

Marten Visser

Marten Visser (1971) ondervond toen hij de kleuterleeftijd had een roeping van de Heer om ​​zendeling te zijn. Hij ontving de M.Div., Th.M. in Missiology, en M.A. graad in culturele antropologie evenals een Ph.D. graad in de theologie. In 2000 werd hij samen met zijn vrouw Esther missionair kerkplanter in Thailand met OMF. In 2015 keerde hij terug naar Nederland waar hij GlobalRize oprichtte. Bij GlobalRize is hij directeur van evangelisatie.

Gratis bijbelcursus

Wil je meer weten over God of heb je vragen over het geloof? Volg dan onze gratis cursussen.

Gratis registreren
banner youversion NL

Instagram

Geen afbeeldingen gevonden!
Probeer een andere hashtag of gebruikersnaam