Bijbelwoord.nl
What is in the book of Esther?

Wat is het verhaal van Esther?

Dit is de opbouw van het boek van Esther:

  • Hoofdstuk 1:1 – 2:23: Joden in het Perzische hof
  • Hoofdstuk 3:1 – 5:14: Het Joodse volk bedreigd
  • Hoofdstuk 6:1 – 10:3: De Joden overwinnen

Het boek van Esther speelt zich af in Perzië, waar Nebukadnezar de Joden heen had gevoerd nadat hij Israël had overwonnen. Tijdens dit verhaal was Xerxes (beter bekend als Ahosveros) de koning van Perzië.

Het begin van het verhaal

Het verhaal begint met koning Xerxes, die een groot banket houdt voor de Perzische mannen, en de Koningin, Vasthi, die een feest houdt voor de vrouwen. De koning roept de koningin op om naar zijn banket te komen, maar zij weigert. Het gevolg hiervan is dat Vasthi niet langer koningin mocht zijn.
Vele jaren later begint de koning spijt te krijgen van zijn besluit. Zijn adviseurs stellen voor dat de koning alle prachtige vrouwen in zijn koninkrijk verzamelt, om uit hen de mooiste te kiezen, die dan de nieuwe koningin zou worden.

Koningin Esther

Eén van de jonge vrouwen die naar het paleis wordt gebracht was Hadassa, beter bekend als Esther. Vier jaar nadat Vasthi verstoten was, ging Esther naar de Koning, en uit alle vrouwen koos hij haar om de nieuwe koningin te zijn. Esthers oom Mordechai, die voor haar had gezorgd sinds haar kindertijd, had Esther verteld om haar nationaliteit niet te onthullen. Mordechai ging elke dag naar het paleis om Esther te bezoeken.

Hamans plan

Rond deze tijd benoemde de koning een man genaamd Haman tot een [hoge positie] en beval iedereen om voor hem te buigen. Mordechai weigerde om dat te doen, wat Haman woedend maakte. Toen Haman besefte dat Mordechai een Jood was, besloot hij om niet alleen Mordechai, maar alle Joden te vernietigen. De koning, die niet wist dat Esther ook een Jood was, gaf zijn toestemming voor het plan. Er ontstond een uitvoerig plan om de Joden te vermoorden.

Mordechai vraagt Esther om hulp

Mordechai vroeg Esther om naar de koning te gaan en om hulp te vragen. Esther vastte en bad voor drie dagen met haar dienaren en ging daarna naar de koning en nodigde hem en Haman uit voor een banket. Tijdens de maaltijd realiseerde de koning zich dat Esther hem iets wilde vragen. Esther vroeg de koning om de vernietiging van de Joden te stoppen. Toen koning Xerxes ontdekte dat Esther ook vermoord zou worden, beval hij de dood van Haman. Esther stelde de koning voor aan Mordechai, die daarna werd benoemd tot de opvolger van Haman.

Het Poerimfeest

Het bevel om alle Joden te vermoorden kon niet ongedaan worden gemaakt, maar de koning gaf ook de Joden toestemming om al hun vijanden te vernietigen. Om deze redding te vieren, creëerden de Joden het Poerimfeest.
Poer betekent lot en de dag waarop de Joden vernietigd zouden worden, werd bepaald door het lot, vandaar de naam. Op deze dag vieren de Joden dat God hen beschermde en redde hen uit de handen van Haman.

God had de situatie in Zijn Hand

Hoewel dit boek is opgenomen in de Bijbel en het over het Joodse volk gaat, wordt de Naam van God nergens genoemd. Het is echter duidelijk dat God de hele situatie in Zijn Hand had. Mordechai, de Joden, Esther en haar dienaren baden tot hun God (de God van de Joden en in onze tijd ook de God van de christenen) en ze bedankten Hem voor de hulp, bescherming en redding van Hamans kwaadaardige plan.

Hoe spreekt het verhaal van Esther tot jou? Deel je gedachten hier beneden!

Lees ook Welk plan heeft God voor Israël?

100% gratis Bijbelcursus
Volg een 100% gratis internetcursus over de Bijbel. In 15 korte lessen leer je Gods boodschap voor jou kennen vanuit zijn Woord.
Klik hier voor meer informatie
Marten Visser

Marten Visser

Marten Visser (1971) ondervond toen hij de kleuterleeftijd had een roeping van de Heer om ​​zendeling te zijn. Hij ontving de M.Div., Th.M. in Missiology, en M.A. graad in culturele antropologie evenals een Ph.D. graad in de theologie. In 2000 werd hij samen met zijn vrouw Esther missionair kerkplanter in Thailand met OMF. In 2015 keerde hij terug naar Nederland waar hij GlobalRize oprichtte. Bij GlobalRize is hij directeur van evangelisatie.

Gratis bijbelcursus

Wil je meer weten over God of heb je vragen over het geloof? Volg dan onze gratis cursussen.

Gratis registreren

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Wat is het verhaal van Esther?