Bijbelwoord.nl
Why are there four gospels?

Waarom zijn er vier Evangeliën?

De vier Evangeliën vertellen over het leven van Jezus. Twee ervan zijn geschreven door discipelen van Jezus (Mattheüs en Johannes). De andere twee zijn geschreven door goede vrienden van discipelen (Markus was een vriend van Petrus; Lukas bracht veel tijd door met Paulus). Elke schrijver wilde een verschillend onderwerp benadrukken, omdat ze allemaal een verschillende groep mensen wilden bereiken.

Sommige gebeurtenissen worden in meerdere Evangeliën beschreven. Dit zie je vooral voor Mattheüs, Markus en Lukas, omdat zij waarschijnlijk dezelfde bronnen hebben gebruikt voor hun boeken.
Mattheüs schreef vooral voor de Joden. Hij wilde benadrukken dat Jezus, de Zoon van David, de Messias was, waarop de joden wachtten. Markus benadrukte dat Jezus een dienaar van God was, Die altijd Gods wil deed. Markus’ boek heeft een erg hoog tempo.
Lukas schreef zijn Evangelie (en later ook het boek Handelingen) voor Theofilus, een heiden. Lukas laat Jezus zien als de Zoon des Mensen, die volledig mens was en Zich compleet onderwierp aan Gods wil.

Johannes beschrijft Jezus als de heilige Zoon van God. Johannes beschrijft in het eerste hoofdstuk van zijn Evangelie dat Jezus de Schepper van de wereld was. Hij was het Woord dat mens werd en bij ons, op aarde, heeft gewoond. Aan het einde van zijn Evangelie zegt Johannes dat Jezus veel meer gedaan heeft dan hij heeft opgeschreven (Johannes 21:25). Deze andere gebeurtenissen zijn waarschijnlijk opgeschreven in de andere Evangeliën. Johannes selecteerde de gebeurtenissen waarover hij schreef “opdat u gelooft dat Jezus de Christus is, en opdat u, door te geloven, het leven zult hebben in Zijn Naam” (Johannes 20:31).

Hoe spreekt dit onderwerp tot jou? Deel je gedachten hier beneden!

Lees ook Is de Bijbel waar?

Waarom zijn er vier Evangeliën?
E-book for the coronavirus crisis
This e-book has lessons for you from the early church relevant to us today.
Download free e-book
100% gratis Bijbelcursus
Volg een 100% gratis internetcursus over de Bijbel. In 15 korte lessen leer je Gods boodschap voor jou kennen vanuit zijn Woord.
Klik hier voor meer informatie
Biblword

Biblword

Biblword is a ministry of GlobalRize. Marten Visser is the founding director of GlobalRize. Marten is a pastor from The Netherlands with long years of experience as a missionary in Thailand. We now have around 200 people from all over the world involved in GlobalRize’s ministry. Besides the English page, Biblword also exists in 13 other languages on Facebook.

Gratis bijbelcursus

Wil je meer weten over God of heb je vragen over het geloof? Volg dan onze gratis cursussen.

Gratis registreren

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Waarom zijn er vier Evangeliën?
E-book for the coronavirus crisis
This e-book has lessons for you from the early church relevant to us today.
Download free e-book