Bijbelwoord.nl
Why do nuns not get married?

Waarom trouwen nonnen niet?

Ongehuwd blijven

In het Nieuwe Testament gaat de apostel Paulus in op een kwestie die door de kerk in Korinthe is aangekaart over het huwelijk. In 1 Korinthiërs 7 vers 8 zegt Paulus dat het met betrekking tot ongehuwden en weduwen goed is om ongehuwd te blijven. Vers 34: “De ongehuwde draagt zorg voor de dingen van de Heere om zowel naar lichaam als naar geest heilig te zijn. Zij echter die gehuwd is, draagt zorg voor de dingen van de wereld, hoe zij haar man zal behagen.”

Vanaf de vroege kerk kunnen we zien dat er vrouwen waren die ervoor kozen om de Heer te dienen. Er waren vrouwen die de Heer volgden en aan zijn noden dienden, terwijl hij en zijn discipelen onderweg waren (Lukas 8: 1-3). Sommigen van hen zijn mogelijk maagden, sommigen zijn misschien getrouwd en weduwe. Of met toestemming van hun echtgenoot hebben ze zich aangesloten bij de groep van Jezus, de discipelen en de vrouwen die hen dienden.

Gelofte van het celibaat

Vanaf de derde eeuw begonnen er gemeenschapshuizen te zijn waar gelijkgestemde vrouwen samen leefden in een gemeenschap. Om hun leven aan God en aan zijn dienst te wijden. In gebed en meditatie, of werken binnen de gemeenschap van onderwijzen , verpleging en bediening aan de armen. Nonnen die zo leven, doen een gelofte van het celibaat. Dit betekent dat ze beloven zich te onthouden van seksuele relaties. Zodat ze zich volledig aan de Heer kunnen wijden.
Na het maken van een dergelijke gelofte zullen nonnen niet trouwen. Voordat ze deze geloften afleggen, zijn sommige nonnen mogelijk getrouwd en weduwe. Maar nadat ze het leven van een ‘religieus’ zijn binnengekomen of non zijn geworden, hebben ze afstand gedaan van hun recht op huwelijk.
Men doet dit zodat ze de Heere van harte kunnen dienen. En ook niet in de problemen raken vanwege de ‘zorgen van de wereld’ zoals Paulus het noemt.

Lees ook: Wat zegt de Bijbel over man en vrouw zijn in het huwelijk?

100% gratis Bijbelcursus
Volg een 100% gratis internetcursus over de Bijbel. In 15 korte lessen leer je Gods boodschap voor jou kennen vanuit zijn Woord.
Klik hier voor meer informatie
Bijbelwoord

Bijbelwoord

Bijbelwoord brengt het Woord van God bij mensen via internet. Dit doen wij door middel van een Facebookpagina en deze website. Dagelijks delen wij Bijbelgedachten om te bemoedigen, onderwijzen en uit te dagen. Op Facebook gaat het vaak om korte citaten uit de Bijbel of tweets. Op de website plaatsen we langere artikelen en video’s die dieper ingaan op Gods Woord.

Volg ons

Waarom trouwen nonnen niet?