Waar gaat Halloween over?

Misschien heb je toen je nog klein was elk jaar Halloween gevierd en genoten van het plezier en het snoep dat je kreeg. Misschien wist je nooit van het feest af en ben je erg verbaasd over alle enge afbeeldingen en versieringen die nu in de winkel verschijnen. Is Halloween iets christelijks, omdat het uit Europa en Amerika komt? Of is het iets slechts vanwege alle spoken en heksen?

Halloween is een oud gebruik

Het antwoord is niet zo makkelijk, omdat Halloween een oud gebruik is en verschillende tijden, gebruiken en geloven hun eigen draai aan het feest hebben gegeven.
De naam ‘Halloween’ komt van het christelijke feest ‘All Hallows’, wat ‘Alle Heiligen’ betekent. Dit feest wordt op 1 november gevierd. Op deze dag herdenkt de kerk normaal gesproken alle heiligen en martelaars die al naar de hemel zijn gegaan.

Bidden voor zielen

Er werden echter veel ideeën en gebruiken toegevoegd, zowel heidense (niet-christelijke) tradities als niet-Bijbelse ideeën die de kerk waren binnengedrongen. Voorbeelden hiervan zijn het bidden voor zielen waarvan men dacht dat ze nog niet in de hemel waren en offeren voor de doden. Er werd ook geloofd dat de geesten van de doden over de aarde zouden rondzwerven tot Allerheiligen (1 november), en op deze laatste dag wraak zouden nemen op hun vijanden. Om te voorkomen dat de geesten hen zouden herkennen, begonnen mensen zich te verkleden. Een andere (ongelovige) traditie is dat mensen ‘spelletjes’ gingen spelen om hun toekomst te voorspellen.

Entertainment

In de laatste jaren is Halloween steeds meer een commercieel feest geworden. Het feest is in omvang toegenomen, met steeds meer gruwelijke versieringen, gewoontes, horrorverhalen en -films. Het is een feest geworden waar dingen die normaal gesproken angstaanjagend en gruwelijk zijn, gebruikt worden om plezier te maken.

Elk land heeft zijn eigen tradities, maar een terugkerend thema is dat mensen tijdens dit feest denken aan dood en geestelijke zaken. Er zijn goede en slechte manieren om dat te doen als een christen en daar gaat mijn volgende artikel dan ook over: Wat moet je als christen doen met Halloween?

Deel artikel