Mogen Christenen een tatoeage nemen?

Tattoo-bible

Er staat één vers in de Bijbel dat over tatoeages lijkt te gaan. Dat vinden we in Leviticus 19:28, waar staat: “U mag vanwege een dode geen inkerving in uw lichaam maken en geen tatoeages bij uzelf aanbrengen. Ik ben de HEERE.”

De Bijbel zegt niks over tatoeages

Als we dit vers echter in zijn context lezen, zien we dat het niet gaat over tatoeages zoals wij ze vandaag de dag kennen. In je huid snijden en er tekens op maken, was een gebruik van heidense volkeren om hun goden te eren of een gunst van hen af te dwingen. Gods volk moest een heilig volk zijn dat alleen de Heere volgde, en dat niets te maken had met de afgoden van omringende volkeren. “Ik ben de HEERE” is in dit vers toegevoegd om duidelijk te maken dat zo’n daad de heerschappij van de God van Israël zou ontkennen.

Als de Bijbel dus niet duidelijk over dit onderwerp spreekt, hoe kunnen we dan weten of het goed of slecht is? Gelukkig heeft God ons een gezond verstand gegeven, en daar kunnen we een eind mee komen.

Waarom wil je een tatoeage?

Onze eerste vraag is waarom je een tatoeage zou willen. Wil je bij een bepaalde sociale groep horen, waar iedereen een tatoeage heeft? Voel je je onzeker over wie je bent, en hoop je dat een tatoeage je het gevoel geeft modieus of cool te zijn? Wil je een beetje de rebel uithangen tegenover je ouders of andere gezagsdragers? Wil je je eigen unieke identiteit laten zien? Houd je van lichaamskunst?

Bij een groep horen is geen goede reden

Als het je erom gaat bij een groep te horen, zou ik je afraden een tatoeage te nemen. Sociale groepen zijn niet blijvend, maar tatoeages zijn dat wel behoorlijk. Misschien vind je over een paar jaar een andere groep waar je bij wilt horen, waar tatoeages helemaal niet cool zijn. Bovendien horen we als Christenen eerst en vooral bij onze Heere en bij de wereldwijde familie van gelovigen. Je hoeft niet wanhopig te proberen om bij een groep te horen die je alleen accepteert als je er hetzelfde uitziet als zij.

In beide handpalmen gegraveerd

Hetzelfde geldt als je onzeker bent over hoe je eruit ziet. Het is heel natuurlijk voor mensen om zich onzeker te voelen over hun uiterlijk, vooral in onze doorgedraaide sociale-media-wereld. Maar kop op. Je bent Gods goede schepping. Schoonheidsidealen in de wereld veranderen steeds weer, maar Gods liefde voor jou niet. De Bijbel zegt over Gods volk in Jesaja 49:16: “Zie, Ik heb u in beide handpalmen gegraveerd”. Over tatoeages gesproken! Zoek je vertrouwen in Gods goedkeuring en de liefde van je vrienden. Dat is gezonder voor je hart dan het laten zetten van een tatoeage.

Denk goed na en zoek de confrontatie niet op

Rebellie tegen gezagsdragers en de wens om je eigen unieke identiteit te laten zien, is vaak een onderdeel van volwassen worden. Maar wees voorzichtig. Als je ouders gekwetst zouden raken als jij een tatoeages laat zetten, is dat het niet waard. Soms zul je keuzes moeten maken waar je ouders het niet mee eens zijn, omdat je volwassen wordt en je eigen weg zoekt in het leven. Maar zelfs op punten waar we het oneens zijn, moeten we altijd proberen onze ouders te respecteren en niet de confrontatie opzoeken over dingen die niet belangrijk zijn, zoals een tatoeage.

Smaken veranderen, tatoeages niet

Als je je eigen unieke identiteit tot uiting wilt brengen, overweeg dan of er een minder permanente manier is waarop je dat kunt doen. Verf je haar. Verander je kledingstijl. Koop wat stoere accessoires. Al die dingen kan je weer veranderen als je zelf verandert. En onthoud – je voorkeuren en gevoel voor mode zullen veranderen naarmate je je ontwikkelt! Als je foto’s bekijkt van de kleding en haarstijl van je ouders 20 jaar geleden en je ziet hoe raar zij er uitzagen, bedenk dan dat het met jouw tatoeage net zo kan gaan – behalve dan dat je daar aan vast zit!

Tatoeages veranderen over de jaren

Misschien houd je gewoon van lichaamskunst. Opnieuw, zou je kunnen kiezen voor een minder permanente variant? Probeer bijvoorbeeld henna-tatoeages! Onthoud als je een permanente tatoeage overweegt, dat je huid zal veranderen, uitrekken en uitzakken als je ouder wordt. Wat er nu mooi uitziet, ziet er misschien niet zo fraai meer uit als je de veertig gepasseerd bent.

Wij zijn vrij om God te eren

Misschien heb je nog andere redenen, die ik hierboven niet benoemd heb. Wat je motivatie ook is, je hebt de vrijheid in Christus om wijze keuzes te maken. Gebruik het verstand dat God je gegeven heeft, en onthoud daarbij dat je lichaam de woonplaats is van de Heilige Geest. “Verheerlijk daarom God in uw lichaam”! (1 Korinthe 6:19-20).

Deel artikel