Liefhebben in een tijd van Corona

corona-blog

‘Groet elkander met een heilige kus’, schreef Paulus aan de gemeente van Korinthe. Het werd gezien als een teken van broederliefde. Je komt dichtbij en raakt elkaar aan. Een teken dat je elkaar accepteert en bij elkaar hoort.

Cultuurgebonden

Dit gebod is door generaties christenen in Nederland stilzwijgend naast ons neergelegd. Het past niet in onze cultuur. In plaats daarvan vinden we andere manieren om broederliefde uit te drukken. Een warme handdruk, een klap op de schouder of een joviale groet. En dat is prima, want het ging Paulus ongetwijfeld niet om de vorm, maar om de inhoud.

Corona dwingt tot nieuwe vormen

We zijn plotseling terechtgekomen in een tijd waarin we gedwongen worden om onze gewone manieren van liefde tonen te herzien. Een virus zorgt ervoor dat liefde tonen zoals we het gewend zijn, nu in veel gevallen gevaarlijk is. We moeten terug naar de inhoud en daar een nieuwe vorm bij vinden.

Het virus maakt gastvrijheid dodelijk

Dit zijn uitzonderlijke dagen. En dat vraagt om uitzonderlijke maatregelen. Normaal gesproken is gastvrijheid een hele goede en voluit Bijbelse manier om liefde te tonen. Vandaag de dag kan gastvrijheid dodelijk zijn. Misschien is dat nog te zacht uitgedrukt. Gastvrijheid is dodelijk. Want gastvrijheid baant een weg voor de verspreiding van een virus, dat zijn honderdduizenden verslaat. Omdat mensen zonder symptomen het virus kunnen hebben en kunnen overdragen, is elke ontmoeting, ook tussen twee gezond ogende mensen een potentiële brug waardoor het virus verder kan gaan en nieuwe slachtoffers kan vinden. In deze tijd is gastvrijheid geen liefde.

Fysiek contact is een wapen van het virus

Ook het onnodig bezoeken van vrienden, zieken, eenzamen en andere hulpbehoeftigen is geen liefde. Het is een draadje in het web van de dood dat dit virus aan het spannen is. Het virus kan niet zonder fysieke menselijke contacten. Deze contacten zijn het wapen dat het gebruikt. Zolang we het virus toegang geven tot dit wapen, zal het slachtoffers blijven maken.

Denk verder dan zelfopoffering

Ook zelfopoffering is in deze tijd niet altijd een uitdrukking van liefde. Veel mensen zeggen niet bang te zijn om dood te gaan. Ze willen anderen blijven dienen. Dit is goed bedoeld, maar in deze tijd contraproductief. Want het virus beperkt zich echt niet tot mensen die het wel prima vinden om dood te gaan. Het infecteert ook de mensen die deze ‘helden’ proberen te helpen. De weldoener kan het zonder het te weten naar hen meenemen. Hij kan het ook zonder het te weten bij hen oppikken en vervolgens meenemen naar een andere persoon die hij wil weldoen. En hoewel hij liefde wil brengen, brengt hij daarmee de dood een stap dichterbij zichzelf en anderen.

Zorg dat er zorg is voor hen die het nodig hebben

Bovendien val je niet in een keer dood neer van dit virus. Je wordt ziek, en heel veel mensen worden zo ziek dat ze beademing nodig hebben. Wat als jij door je ‘weldaden’ onnodig ziek wordt en daardoor het medische systeem helpt overbelasten, waardoor anderen daar geen toegang meer toe hebben? Het is de verantwoordelijkheid van iedereen die thuis KAN blijven om dit te doen, zodat de mensen die niet thuis KUNNEN blijven, medische zorg kunnen ontvangen als ze ziek worden. Het is liefde om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen die het echt nodig hebben, toegang kunnen krijgen tot medische zorg.

Denk na over risico’s

Maar wat als er mensen zijn die moeten zorgen voor degenen die al ziek zijn? In sommige gevallen is het noodzakelijk dat mensen risico’s nemen om zieke mensen te helpen. En het kan zijn dat in de toekomst christenen hierin liefde moeten betonen. De mensen die dit moeten doen moeten in de eerste plaats jonge en gezonde mensen zijn, zodat de kans dat ze zelf ernstige complicaties krijgen en een IC-bed nodig hebben zo klein mogelijk is. Anders is het contra-productief. Deze mensen die risico’s moeten nemen, moeten zich ook zoveel mogelijk isoleren van anderen, zelfs van eigen gezinsleden, en vooral als die tot een kwetsbare groep behoren. Als je het ene moment corona-patiënten in het ziekenhuis helpt en een uurtje later je bejaarde moeder een knuffel geeft, dan is dat misschien liefdevol bedoeld, maar het is het soort liefde dat de dood tot gevolg kan hebben.

Liefde moet nieuwe vormen vinden

In deze tijd is een ‘heilige kus’ oftewel elk liefdevol lichamelijk contact, geen liefde. Gastvrijheid is geen liefde. Niet noodzakelijke bezoeken zijn geen liefde. Een kopje thee drinken bij je bejaarde vader is geen liefde. Het is gevaarlijk. Voor jou, voor hem, en voor anderen die daarna met een van beiden in aanraking komen. Liefde moet nieuwe vormen vinden. En wel nu meteen, want zonder liefde redden mensen het niet. Goddank hebben we talloze communicatiemiddelen tot onze beschikking.

Wat is liefde in deze tijd?

Bescherm elkaar

Houdt altijd fysieke afstand. Moedig anderen aan om dat ook te doen. Vermaan elkaar waar nodig. Dit is niet de tijd om mensen vrij te laten om te doen wat ze willen. Elke nonchalante buurvrouw kan tientallen mensen besmetten. In Korea was patiënt 31 verantwoordelijk voor duizenden gevallen, omdat ze naar de kerk bleef gaan. Als je een risico moet nemen om voor een zieke te zorgen, zorg dan dat het risico niet verder komt dan jou en hou tot twee weken na het laatste contact met een zieke radicaal afstand van iedereen die nog niet ziek is.

Zorg voor elkaar

Hou regelmatig telefonisch of digitaal contact met mensen die in een risicogroep zitten of die alleen zijn. Check dat ze genoeg boodschappen en medicijnen hebben. Neem de tijd om te praten en te luisteren en als ze dat willen om samen te bidden. Gebruik waar mogelijk de digitale mogelijkheden ten volle, zodat je elkaar ook kunt zien als je praat. Praat met je buren over de schutting. Als je zelf geen risicogroep bent, loop langs het huis van iemand in isolatie, zwaai voor het raam en hang wat lekkers aan de deur (met schone handen!). Laat bloemen, een mooi boek of wat lekkers aan de deur bezorgen. Help gezinnen met weinig geld door cadeautjes voor de kinderen te kopen waarmee ze de weken van isolatie door kunnen komen. Haal de Donald Ducks van zolder en breng die of laat ze brengen. Geef een digitale cadeaubon waarmee ze computerspelletjes kunnen kopen. Als ze een tuin hebben, geef buitenspeelgoed. Stuur kaarten. Schrijf brieven en e-mails. Bid voor mensen en laat ze weten dat je bid. Organiseer digitale meetings. Er zijn talloze mogelijkheden om elkaar te bemoedigen en voor elkaar te zorgen zonder elkaar lijfelijk te ontmoeten. Wees creatief. Dit kan een paar maanden gaan duren. Maar er komt een tijd dat mensen elkaar weer kunnen omhelzen zonder gevaar.

Voed de hongerigen

Voor mensen die het financieel al moeilijk hadden is de ramp extra groot. Stuur mensen geld. Deel je eten. Als mensen schulden bij je hebben, geef uitstel van betaling. Zorg zo goed als je kan voor mensen die bij jou werken. Vraag iedereen die je kent of ze iets nodig hebben en geef waar je kan. Als je niet kan geven, pleit voor de noden van je vrienden bij mensen die wel middelen hebben.

Wees een licht

Doe wat goed is en roep anderen op jouw voorbeeld te volgen. Deel op alle denkbare niet-fysieke manieren de hoop die je hebt in Christus. Wees dapper en bereid om bespot te worden. Gebruik al je gaven om anderen te dienen.

Vergeet je verre naasten niet

We zijn niet de enigen die lijden onder deze epidemie. Blijf betrokken bij organisaties die hulp bieden op andere plekken in de wereld waar mensen armer zijn.

Deel artikel