Kun je voor het huwelijk zoenen?

Can you kiss before marriage?

In sommige culturen is zoenen een veel voorkomende vorm van begroeting onder vrienden en familieleden. Deze vraag gaat duidelijk over iets anders; het gaat over het romantische zoenen tussen geliefden. Is dat goed voor het huwelijk?

De rechtbank in de Bijbel

Er zijn geen duidelijke ‘regels’ in de Bijbel over het hof maken en daten, simpelweg omdat daten op het moment dat de Bijbel werd geschreven niet echt bestond. In die tijd was het – net als in sommige andere culturen vandaag de dag – gebruikelijk dat ouders de toekomstige echtgenoot van hun kinderen kozen en hen lieten trouwen zonder dat er een periode van verkering aan vooraf ging. Daarom moeten christenen tegenwoordig de Schriftuurlijke principes toepassen op een ‘nieuwe’ situatie als in hun cultuur verkering gebruikelijk is in plaats van gearrangeerde huwelijken.

Enkele duidelijke grenzen

Laten we eerst een aantal grenzen noemen die duidelijk zijn, voordat we de meer subtiele vragen bespreken. God heeft seks ontworpen om van te genieten in het huwelijk. Alle seksuele activiteit buiten het huwelijk is een zonde. Het wordt “seksuele immoraliteit” genoemd, en dat “mag niet eens onder u worden genoemd” (Efeziërs 5:3). Dit geldt ook voor paren die het hof maken, omdat ze (nog) niet getrouwd zijn. God geeft deze regels voor ons eigen welzijn, want intimiteit is kwetsbaar. God wil dat we de pijn vermijden die voortkomt uit het verbreken van een band tussen twee mensen die ‘één zijn geworden’ zonder dat ze trouw en onvoorwaardelijke liefde hebben gezworen.

Hoewel alleen de Bijbel absolute autoriteit heeft, moeten christenen ook de culturele regels met betrekking tot verkering respecteren. Deze kunnen van cultuur tot cultuur verschillen, en sommige kunnen beter zijn dan andere. Maar zolang die regels of gebruiken niet in strijd zijn met de Bijbelse voorschriften, is het goed om ze na te leven.

Maar geldt dit ook voor zoenen?

De verkeringstijd is bedoeld om elkaar te leren kennen. Verkering is niet hetzelfde als daten. Hoewel daten misschien oppervlakkig is en alleen bedoeld om potentiële echtgenoten te leren kennen, is verkering een serieuzere fase van een relatie tussen twee mensen die het doel hebben om te trouwen. In deze tijd van voorbereiding op het huwelijk is het belangrijk om elkaar goed te leren kennen, omdat het invoeren van de levenslange band van het huwelijk een weloverwogen en goed overdachte beslissing moet zijn. En om iemand te leren kennen is een zekere mate van intimiteit nodig. Dit wil niet zeggen dat fysieke intimiteit het belangrijkste onderdeel is van een verkering. Het leren kennen van elkaars harten, karakters, meningen, wereldbeeld, vrienden en familie is zeker belangrijker, en dit heeft geen fysieke intimiteit nodig. Welk niveau van intimiteit christenen kunnen bereiken voordat ze in de seksuele zonde vallen, varieert van de ene relatie tot de andere. Voor velen is zoenen misschien geen probleem. Voor anderen misschien wel.

 

Vermijd verleidingen

Een zeer belangrijke vraag die je jezelf moet stellen, is of je daden van genegenheid met een zuiver geweten voor God worden gedaan, of dat ze jou (of je partner) in verzoeking of zonde zullen brengen. Als dat laatste het geval is, moet je het vermijden. Het is duidelijk dat hoe intiemer de handeling is, hoe groter de kans is dat men in verzoeking komt. Maar er kunnen verschillen zijn tussen de ene persoon en de andere. Koppels moeten openstaan voor elkaar over hun strijd hier, veilige ‘grenzen’ stellen in hun verkeringstijd – en ze respecteren.

Je bent niet alleen

Ook al is verkering een zeer persoonlijke relatie tussen twee mensen, het gaat niet alleen om jullie twee. Jezelf zuiver houden is je eigen verantwoordelijkheid, maar er is ook een rol weggelegd voor anderen om je heen, zoals familie en vrienden, die je kunnen steunen en je kunnen helpen je ‘grenzen’ te bewaken. Velen vinden het bijvoorbeeld verstandig dat ongehuwde koppels niet (veel) tijd alleen met elkaar doorbrengen, om hen te beschermen tegen verleidingen. Maar dit werkt alleen binnen een gemeenschap die andere mogelijkheden creëert voor het koppel om tijd door te brengen en elkaar te leren kennen in verschillende sociale settingen. Deze gemeenschap kan bestaan uit familieleden of vrienden van het koppel, maar kan ook een verantwoordelijkheid zijn van de lokale kerk die het koppel bezoekt of van andere medechristenen.

 

Deel artikel