Bijbelwoord.nl
Kan ik zelfmoord plegen als ik me waardeloos voel?

Kan ik zelfmoord plegen als ik me waardeloos voel?

De verbazingwekkende belofte van het evangelie is dat wat we ook doen, als we eenvoudig op Jezus vertrouwen, we voor altijd bij Hem zullen zijn (Johannes 3:16; Romeinen 3:21-24). Maar hoewel ons elke zonde zal worden vergeven – zelfs zelfmoord – betekent dit niet dat ons leven nu waardeloos is. Als je zelfmoord overweegt, voel je je waarschijnlijk volkomen waardeloos. Je hebt waarschijnlijk het gevoel dat niemand het begrijpt. Je voelt je waarschijnlijk alleen. Ik neem aan dat je je misschien zo voelt, omdat ik me zo voelde toen ik depressief en suïcidaal was in mijn eigen leven. Je bent niet de enige die je zo voelt, en zelfs niet ongewoon.

God begrijpt mensen

God begrijpt dat er veel redenen zijn waarom mensen zelfmoord willen plegen. Zijn Woord, de Bijbel, is zo eerlijk over onze worstelingen in het leven:

  • Toen Jacob Joseph voor het eerst verloor, voelde hij zich zo van streek dat hij niet kon worden getroost en wilde huilen (Genesis 37:35).
  • Op het moment dat Saul zijn laatste gevecht had verloren, leidde de schaamte om te verliezen en verslagen te worden door Filistijnen hem tot zelfmoord (1 Sam 31: 4).
  • Elia was zo impopulair en vol twijfel aan zichzelf geworden, dat hij God vroeg hem te doden omdat hij zich waardeloos voelde (1 Koningen 19: 4).
  • Jona voelde zich overweldigd door jaloezie omdat God van de Ninevieten hield, hij werd zo boos dat hij God vroeg om hem te doden (Jona 4: 3).
  • Nadat Judas Jezus had verraden, voelde hij zich zo schuldig dat hij zichzelf ophing (Matt 27: 3-10).
  • Paulus moest een heel zwaar leven leiden voor zijn bediening en hij was zo opgewonden over het zijn met Jezus dat hij voelde dat hij liever zou sterven om bij hem te zijn dan in leven te blijven (Fillippenzen 1:23).

Gods reactie op zelfmoord

Maar waarom heeft de Bijbel zoveel te zeggen over zelfmoord? Het is heel eenvoudig: God denkt niet dat je waardeloos bent. God begrijpt je. Hij is bij je en wil het beste voor je. Maar omdat God het beste voor jou wil, wil hij niet dat het leven gemakkelijk is – in plaats daarvan wil God je in een held veranderen.Iedereen zou een gemakkelijk leven kunnen leiden, dat is niet erg indrukwekkend, maar God wil van je een indrukwekkend persoon maken. God wil je glorieus maken. en Gods plan voor jou begint met vergeving, vrijelijk, van al je zonden.

Er zijn geen onvergeeflijke zonden, behalve de zonde van het niet accepteren van Jezus ‘vergeving. De ‘godslastering van de Heilige Geest’ weigert de vergeving van Jezus te accepteren (Marcus 3: 22-30). Openbaring 13: 11-18 is een symbolisch beeld van het nationale priesterschap van het Romeinse rijk. Het ‘merkteken van het beest’ symboliseert iemand die de valse en misleidende religie van de staat heeft overgenomen. In plaats van hun vertrouwen op de echte God te stellen.

Een nieuw leven in Jezus

God wil ons maken als zijn zoon Jezus. Dit is Zijn plan voor ons sinds vóór het begin der tijden (Romeinen 8:29). Stel je nu eens voor hoe geweldig het is om als Jezus te zijn:

  • Jezus had zoveel zelfbeheersing dat hij een klap in zijn gezicht kreeg en antwoordde met een slim antwoord (Johannes 18: 22-23). Hij maakte van Paulus een held die hetzelfde kon doen (Handelingen 23: 2-3).
  • Jezus had zoveel zelfvertrouwen dat hij de voeten van zijn discipelen waste, zonder dat zijn ego constant gemasseerd hoefde te worden. Hij maakte zijn discipelen helden om hetzelfde te doen (Johannes 13: 1-20).
  • Jezus had zo’n eigenwaarde dat hij gelukkig kon leven, tevreden met niets, zelfs niet met de nieuwste gadgets. Hij maakte Barnabas een held die zijn geld kon weggeven (Handelingen 4: 36-37).

Wil je niet zo zijn?

God maakt ons opzettelijk zwak om Zijn kracht in ons te laten werken (2 Korinthiërs 12: 1-10). Dit is hoe hij ons transformeert om als Jezus te zijn en ons tot helden maakt. Als God je op wat voor manier dan ook op je knieën heeft gebracht: Hij zal je in een held veranderen als je op Jezus vertrouwt. God vervolmaakt ons (Jakobus 1: 2-4) en geeft ons karakter (Romeinen 5: 3-5) door lijden, ongeacht de oorzaak.

Hou vol!

Zo voelt het niet je hele leven. Uit eigen ervaring brengt God me op mijn knieën en heft me dan weer op. Elke keer word ik een beetje meer zoals Jezus, een beetje meer een held. Als je het echt moeilijk hebt om tegen zonde of depressie te vechten, zorg er dan voor dat je erover praat met een kerkleider. Of vraag een paar vrienden in de kerk om voor je te bidden en te helpen. Maar het belangrijkste: vertrouw tijdens het lijden op Jezus! Elke dag zal Hij je meer een held maken. Elk moment, door elke set terug.Blijven gaan. God maakt je glorieus!

Hoe spreekt dit Bijbelgedeelte tot u? Deel hieronder uw mening!

Lees ook Waarom laat God het lijden toe?

100% gratis Bijbelcursus
Volg een 100% gratis internetcursus over de Bijbel. In 15 korte lessen leer je Gods boodschap voor jou kennen vanuit zijn Woord.
Klik hier voor meer informatie
Biblword

Biblword

Biblword is a ministry of GlobalRize. Marten Visser is the founding director of GlobalRize. Marten is a pastor from The Netherlands with long years of experience as a missionary in Thailand. We now have around 200 people from all over the world involved in GlobalRize’s ministry. Besides the English page, Biblword also exists in 13 other languages on Facebook.

Gratis bijbelcursus

Wil je meer weten over God of heb je vragen over het geloof? Volg dan onze gratis cursussen.

Gratis registreren

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Kan ik zelfmoord plegen als ik me waardeloos voel?