Bijbelwoord.nl
Is cremation wrong?
Home » Dagelijks leven als Christen » Is crematie verkeerd?

Is crematie verkeerd?

Crematie is niet verkeerd. Maar begraven is een beter beeld van de christelijke hoop op wederopstanding.

Geen regels over begraven of cremeren

God geeft ons geen regels in de Bijbel over begraven of cremeren. Er is geen bevel om te begraven en er is geen verbod om te cremeren. Dus christenen hebben enige vrijheid in het kiezen tussen dezw twee. Maar door de geschiedenis heen hebben gelovigen de voorkeur gegeven aan begrafenis boven crematie. Terwijl crematie gebruikelijk was onder Romeinen en Grieken, begonnen christenen al snel hun doden te begraven. Net zoals de Joden altijd al hadden gedaan.

De redenen voor begrafenis

  • We verwachten de opstanding van het lichaam. De Bijbel zegt dat dit lichaam “in oneer is gezaaid” en “in heerlijkheid zal worden opgewekt” (1 Korinthiërs 15:43). Begrafenis is daar een veel mooier beeld van dan crematie is.
  • Het lichaam is belangrijk. We zijn geschapen naar Gods beeld. God de Zoon kwam naar deze aarde in menselijk vlees. De Heilige Geest maakt Zijn woning in ons. Daarom moet het lichaam met respect worden behandeld. Het vernietigen ervan, zelfs na de dood, is niet de beste manier om dat respect te tonen.
  • Jezus werd begraven en werd opnieuw levend. Hij ontving een onvergankelijk lichaam, en wij ook als we in Hem geloven. De Bijbel zegt: “wij zullen ook het beeld van de Hemelse dragen” (1 Korinthiërs 15:49). Dat is waar, ongeacht of we begraven of gecremeerd zullen worden; maar als christenen houden we ervan om het voorbeeld van Christus te volgen, zelfs hierin.
  • Vuur is in de Bijbel vaak een beeld van Gods toorn en oordeel. Het beeld van vuur is ook verbonden met de hel. Dus dat is niet het beeld dat we willen oproepen bij de begrafenis van gelovigen.

In sommige omstandigheden is begraving moeilijk of zelfs illegaal. Wanneer dat het geval is, kunnen christenen hun geliefden cremeren zonder zich zorgen te maken. Het is geen zonde. Maar als het mogelijk is, heeft begraven de voorkeur. We wachten op de laatste dag, wanneer Christus ons uit het graf zal roepen. Dan zal het waar zijn: “De dood is verslonden tot overwinning” (1 Korinthiërs 15:54).

Lees ook: Kun je zonder te sterven naar de hemel gaan?

100% gratis Bijbelcursus
Volg een 100% gratis internetcursus over de Bijbel. In 15 korte lessen leer je Gods boodschap voor jou kennen vanuit zijn Woord.
Klik hier voor meer informatie

Marten Visser

Marten Visser (1971) ondervond toen hij de kleuterleeftijd had een roeping van de Heer om ​​zendeling te zijn. Hij ontving de M.Div., Th.M. in Missiology, en M.A. graad in culturele antropologie evenals een Ph.D. graad in de theologie. In 2000 werd hij samen met zijn vrouw Esther missionair kerkplanter in Thailand met OMF. In 2015 keerde hij terug naar Nederland waar hij GlobalRize oprichtte. Bij GlobalRize is hij directeur van evangelisatie.

Gratis bijbelcursus

Wil je meer weten over God of heb je vragen over het geloof? Volg dan onze gratis cursussen.

Gratis registreren
banner youversion NL

Instagram

Geen afbeeldingen gevonden!
Probeer een andere hashtag of gebruikersnaam