Bijbelwoord.nl
memorize Scripture
Home » Bijbel » Hoe kun je Bijbelverzen uit je hoofd leren?

Hoe kun je Bijbelverzen uit je hoofd leren?

Het is waardevol om Bijbelgedeeltes uit je hoofd te kennen. In een ander artikel noemde ik daar meerdere goede redenen voor. Maar hoe kun je dit op een makkelijke en gestructureerde manier doen?

Welke Bijbelverzen?

De eerste vraag die opkomt, is: welke Bijbelgedeeltes willen we uit ons hoofd leren? In principe is de hele Bijbel het waard om uit het hoofd geleerd te worden, want alles wat erin staat is Gods geïnspireerde Woord (zie 2 Timotheüs 3:16). Maar omdat wij maar een beperkt aantal woorden kunnen leren, kiezen we liever kleine delen van de Bijbel die op zichzelf betekenisvol zijn. Ze moeten makkelijk te begrijpen zijn, ook als we niet de hele context kennen.

Daarom zijn verhalende teksten vaak niet de beste gedeeltes om uit je hoofd te leren. Een tekst als “Kanaän verwekte Sidon, zijn eerstgeborene, Heth, en de Jebusiet, de Amoriet, de Girgasiet, de Heviet, de Arkiet, de Siniet, de Arvadiet, de Zemariet en de Hamathiet” (Genesis 10:15-18) is waarschijnlijk ook niet je eerste prioriteit. Begin liever met de uitspraken van Jezus, delen van de Psalmen, korte geboden en beloftes uit het Oude Testament, of met enkele verzen uit de Nieuwtestamentische brieven.

Vind een plekje in je dagelijkse routine

Bijbelteksten memoriseren is niet iets dat je eenmalig doet; het is een langdurig project. Het helpt daarom om er een vaste plek voor te vinden in je dagelijkse routine. Ik neem zelf elke dag een paar minuten de tijd, meteen na het ontbijt. Het maakt in principe niet uit welk tijdstip je kiest, maar als je elke dag op dezelfde tijd oefent vergeet je het niet – en houd je het makkelijker vol als de eerste vlaag van enthousiasme is uitgedoofd.
Natuurlijk kan je in je eentje beginnen om Bijbelverzen uit je hoofd te leren, maar je kunt dit ook heel goed samen doen met je gezin of je huisgenoten.

Leer en herhaal

Sommige Christenen zijn al jaren bezig Bijbelverzen uit hun hoofd te leren, en hebben manieren ontdekt die je hierbij kunnen helpen. Het is belangrijk dat je regelmatig nieuwe Bijbelgedeelten leert, maar ook dat je herhaalt wat je al eerder geleerd hebt. In ons eigen gezin gebruiken we een systeem dat gebaseerd is op het Scripture Memory System van Charlotte Mason (zie hier voor een Engelstalig filmpje met ondertiteling
Het idee van dit systeem is vrij eenvoudig:

• Leer een nieuw Bijbelgedeelte door het dagelijks te herhalen.
• Vergeet de verzen die je hebt geleerd niet, maar herhaal ze. Eerst doe je dit elke dag, daarna nog een keer per week, en uiteindelijk maar een keer per maand.
• Organiseer je Bijbelgedeelten, zodat je precies weet welke tekst je op een bepaalde dag moet leren of herhalen. Charlotte Mason schrijft haar teksten op kaartjes en stopt ze in een doosje met tabbladen. Wij schrijven ze op briefjes die in een insteek-fotoalbum passen. Kies zelf een manier die voor jou werkt.

Zeg teksten op… of zing ze!

Bijbelverzen kan je natuurlijk opzeggen. Maar wij vinden het makkelijker om ze te zingen! De melodie helpt ons om de draad van de tekst niet kwijt te raken. Regelmatig betrap ik mezelf erop dat ik Bijbelgedeelten loop te neuriën als ik in het huishouden bezig ben, omdat die melodietjes zo makkelijk naar boven komen.
Je kunt zelf melodieën bedenken, maar er zijn ook websites voor. Daar vind je veel Bijbelteksten die op muziek zijn gezet, en ze zijn gratis beschikbaar. Bekijk bijvoorbeeld eens de website bijbelopmuziek.nl of het youtube-kanaal Samen Bijbelteksten Zingen.

Iedereen kan Bijbelverzen uit zijn hoofd leren

Op het eerste gezicht lijkt het misschien best lastig om Bijbelverzen uit je hoofd te leren, vooral als je niet gewend bent om dingen te “stampen”. Maar als je met korte verzen begint en genoeg tijd neemt voordat je nieuwe Bijbelgedeelten toevoegt, ben ik ervan overtuigd dat je het kunt. Bijbelverzen memoriseren is een geweldige manier om Gods Woord op te bergen in je hart (Psalm 119:11).

Hoe spreekt dit Bijbelonderwijs tot jou? Deel hieronder je mening!

Lees ook Waarom is het goed om Bijbelverzen uit je hoofd te leren?

100% gratis Bijbelcursus
Volg een 100% gratis internetcursus over de Bijbel. In 15 korte lessen leer je Gods boodschap voor jou kennen vanuit zijn Woord.
Klik hier voor meer informatie

Grietje Commelin

Grietje heeft theologie gestudeerd en een master Bijbelvertaalwerk gehaald. Naast haar taak als moeder schrijft ze Bijbeloverdenkingen en andere artikelen voor GlobalRize.

Gratis bijbelcursus

Wil je meer weten over God of heb je vragen over het geloof? Volg dan onze gratis cursussen.

Gratis registreren
banner youversion NL

Instagram

Geen afbeeldingen gevonden!
Probeer een andere hashtag of gebruikersnaam