Bijbelwoord.nl
memorize Scripture

Hoe kun je Bijbelverzen uit je hoofd leren?

Het is fantastisch om gedeeltes van de Bijbel uit je hoofd te kennen. Er zijn meerdere goede redenen om Bijbelverzen uit je hoofd te leren. Maar hoe kun je dit op een makkelijke en gestructureerde manier doen?

Welke Bijbelverzen moet ik leren?

De eerste vraag die we moeten beantwoorden, is: welke Bijbelgedeeltes willen we uit ons hoofd leren? Eigenlijk is de hele Bijbel het waard om uit het hoofd geleerd te worden, want alles wat erin staat is Gods geïnspireerde Woord (zie 2 Timotheüs 3:16). Maar omdat wij maar een beperkt aantal woorden kunnen leren, kiezen we liever kleine delen van de Bijbel die op zichzelf logisch zijn. Ze moeten makkelijk te begrijpen zijn, ook al kennen we niet de hele context.

Daarom zijn verhalen uit de Bijbel niet altijd de beste gedeeltes om uit je hoofd te leren. Leren dat Kanaän zijn eerstgeborene Sidon en Heth verwekte, en de Jebusiet, de Amoriet, de Girgasiet, de Heviet, de Arkiet, de Siniet, de Arvadiet , de Zemariet en de Hamathiet (Genesis 10:15-18) is waarschijnlijk ook niet erg handig. In plaats daarvan kun je goed beginnen met de uitspraken van Jezus, delen van de Psalmen, korte geboden en beloftes uit het Oude Testament en enkele verzen uit de brieven van het Nieuwe Testament.

Doe het elke dag

Het uit het hoofd leren van Bijbelverzen is niet iets dat je een keertje doet: het is een project voor de lange termijn. Het is verstandig om het elke dag te doen. Persoonlijk neem ik er een aantal minuten voor direct na mijn ontbijt.
Elk moment van de dag is oké, maar als je het elke dag op hetzelfde moment doet, vergeet je het niet – en blijf je doorgaan nadat je aanvankelijke enthousiasme verdwenen is. Het is natuurlijk mogelijk om Bijbelgedeeltes in je eentje te leren, maar je kunt het ook met je familie of je huisgenoten doen.

Leer en herhaal

Sommige christenen hebben jarenlang Bijbelverzen uit hun hoofd geleerd, en slimme manieren gevonden om dit makkelijker te maken. Het is belangrijk om regelmatig nieuwe verzen uit je hoofd te leren, maar ook om de verzen die je al geleerd hebt, te herhalen. Bij mij thuis gebruiken we het volgende systeem:


Het idee van dit systeem is eigenlijk best wel simpel:

• Leer een nieuw Bijbelgedeelte door het dagelijks te herhalen.
• Vergeet de verzen die je hebt geleerd niet, maar herhaal ze. Eerst doe je dit elke dag, daarna slecht een keer per week, en uiteindelijk maar een keer per maand.
• Hou de Bijbelgedeeltes die je uit je hoofd hebt geleerd, netjes opgeborgen. Daardoor weet je precies per dag welke gedeeltes je moet leren en herhalen. Charlotte Mason schrijft haar verzen op kleine kaartjes, die ze daarna in een doos stopt. Wij schrijven ze op kleine briefjes en plakken die vervolgens in een fotoalbum. Probeer iets te vinden dat voor jou werkt.

Herhaal… of zing!

Natuurlijk kun je Bijbelverzen herhalen. Maar wij vinden het bijzonder handig om ze te zingen! De melodie helpt ons om de tekst te onthouden. Het komt zelfs voor dat ik Bijbelgedeeltes neurie terwijl ik mijn huishouden doe, omdat de deuntjes zo makkelijk te herinneren zijn. Om dingen makkelijker te maken, zijn er websites waarop veel Bijbelgedeeltes omgezet zijn naar muziek. Deze zijn gratis. Bekijk bijvoorbeeld eens (het Engelstalige) Scripture Singer.

Iedereen kan Bijbelverzen uit zijn hoofd leren

Misschien lijkt het eerst moeilijk om Bijbelverzen te leren, vooral als je niet gewend bent om dingen uit je hoofd te leren. Maar als je met korte verzen begint en genoeg tijd neemt om nieuwe Bijbelgedeeltes te leren, weet ik zeker dat het je gaat lukken. Het uit je hoofd leren van Bijbelverzen is een geweldige manier om Gods Woord in je hart te bewaren (Psalm 119:11).

Hoe spreekt dit Bijbelonderwijs tot jou? Deel hieronder uw mening!

Lees ook Waarom is het goed om Bijbelverzen uit je hoofd te leren?

100% gratis Bijbelcursus
Volg een 100% gratis internetcursus over de Bijbel. In 15 korte lessen leer je Gods boodschap voor jou kennen vanuit zijn Woord.
Klik hier voor meer informatie
Grietje Commelin

Grietje Commelin

Grietje heeft theologie gestudeerd en een master Bijbelvertaalwerk gehaald. Naast haar taak als moeder schrijft ze Bijbeloverdenkingen en andere artikelen voor GlobalRize.

Gratis bijbelcursus

Wil je meer weten over God of heb je vragen over het geloof? Volg dan onze gratis cursussen.

Gratis registreren
Ebook coronacrisis

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Hoe kun je Bijbelverzen uit je hoofd leren?