Hecht niet teveel waarde aan je uiterlijk

“Uw sieraad moet niet bestaan in iets uiterlijks […] maar uw sieraad moet zijn de verborgen mens van het hart, met het onvergankelijke sieraad van een zachtmoedige en stille geest, die kostbaar is voor God” (1 Petrus 3:3-4)

Mensen zien er graag goed uit. Vooral vrouwen staan er om bekend veel aandacht aan hun uiterlijk te besteden. Er is ook niks mis mee om er verzorgd uit te zien en je leuk te kleden. Daarmee draag je zorg voor het lichaam dat God je gegeven heeft. Maar Petrus geeft ons wel een handreiking om de juiste balans te bewaren. Want net zoals de Heere God niet naar ons uiterlijk kijkt maar naar ons hart, zo moeten ook wij onze aandacht niet richten op sieraden, dure kleding of een slank figuur, maar op innerlijke schoonheid. Dat is veel kostbaarder voor God en zal bovendien nooit verdwijnen.
Het ontwikkelen van innerlijke schoonheid kost tijd. Het ontdekken van innerlijke schoonheid ook. Je zult er niet mee scoren op sociale media of in vluchtige ontmoetingen. Maar in diepgaande, langdurige relaties zoals een huwelijk of een goede vriendschap komt je karakter aan het licht, en blijkt dat veel belangrijker te zijn dan een aantrekkelijk uiterlijk.
We zijn al snel geneigd om iemand te beoordelen naar wat we zien. Maar de Bijbel moedigt ons aan om verder te kijken en ons te richten op het hart. Zowel bij onszelf als bij de mensen die we ontmoeten.
Welke eigenschappen vind jij belangrijk bij jezelf, bij vrienden en bij je (toekomstige) man of vrouw?

Deel artikel