Groeien in geloof

Broeders, word geen kinderen in uw denken, maar wees kinderlijk in de slechtheid, en word in uw denken volwassen.” (1 Korinthe 14:20)

Naast alle aansporingen om te worden als een kind, moedigt de Bijbel ons ook aan om volwassen te worden. Dat sluit elkaar niet uit. We kunnen leven in afhankelijkheid van de Heere God, terwijl we groeien in kennis en liefde en standvastigheid. Op die manier kunnen we een voorbeeld en mentor zijn voor anderen die God nog maar net leren kennen.

Als we pas opnieuw geboren zijn, zijn we nog een baby in het geloof. Dan hebben we ‘de zuivere melk van het Woord’ nodig om te groeien (1 Petrus 2:2). We moeten de basis nog leren. Maar gaandeweg zijn we toe aan ‘vast voedsel’. Dan worden we “ervaren in het woord van de gerechtigheid” en leren we “onderscheiden tussen goed en kwaad” (Hebreeën 5:13-14). Ons begrip van de waarheid neemt toe en ook ons vermogen om Gods Woord toe te passen in ons eigen leven. Die groei is nodig. Het is niet goed om te blijven hangen in de baby-fase. Het geloof moet wortel schieten in ons hart, groeien en vrucht gaan dragen. Dat doet niets af van het feit dat we een “kind van God” zijn. Die relatie zullen we nooit ontgroeien, en dat is ook helemaal niet de bedoeling!

Ben jij een kind van God? Ben je nog een baby in het geloof of ben je volwassen in je denken?

Deel artikel