Een lied in de nacht

Maar de HEERE zal overdag Zijn goedertierenheid gebieden; ’s nachts zal Zijn lied bij mij zijn, een gebed tot de God van mijn leven.” (Psalm 42:9)

Zingen doe je meestal als je blij bent. Een lofzang borrelt op als je denkt aan Gods genade in je leven. Een vrolijk deuntje komt over je lippen als de zon schijnt en je zin hebt in je werkdag. Maar Psalm 42 heeft een heel ander uitgangspunt. De dichter klaagt: “Mijn God, mijn ziel buigt zich neer in mij”. Hij heeft het gevoel dat God hem vergeet, hij wordt door andere mensen bespot en hij zit er helemaal doorheen. Maar toch blijft hij zingen en bidden!

Op moeilijke momenten mag je een klaaglied zingen. Of juist een lied kiezen over Gods goedheid, dat je kan helpen om voorbij je eigen problemen te kijken. Zo spreekt ook de dichter van Psalm 42 zichzelf toe: “Wat buigt u zich neer, mijn ziel, en bent u onrustig in mij? Hoop op God”!

Paulus en Silas zijn hier een goed voorbeeld van. Ze zaten onterecht gevangen, streng bewaakt in de binnenste kerker. Midden in de nacht (letterlijk en figuurlijk) begonnen ze te bidden en lofliederen te zingen.

Als jij het moeilijk hebt, wat doe je dan? Kruip je stil weg in een hoekje? Praat je met anderen over je problemen? Praat je er ook over met de Heere God? Wat zou er gebeuren als jij ook ging zingen?

Deel artikel