Bevrijd van schone schijn

“God echter bevestigt Zijn liefde voor ons daarin dat Christus voor ons gestorven is toen wij nog zondaars waren.” (Romeinen 5:8)

Veel mensen proberen om een goede indruk te wekken bij anderen. We proberen zelfs vaak om de schone schijn op te houden voor God. Dat is volledig zinloos, omdat Hij onze gedachten al van verre begrijpt (Psalm 139:2). Hij kende ons al voordat we geboren werden (Psalm 139:15-16). We kunnen onze slechtste gedachten of onze beschamendste momenten niet voor Hem verbergen. Maar eigenlijk is dat helemaal geen probleem als we een kind van God zijn! Het is juist bevrijdend dat God weet wat er in ons hart leeft. David vraagt de Heere:

“Doorgrond mij, o God, en ken mijn hart,
beproef mij en ken mijn gedachten” (Psalm 139:23).

Hij voelt zich er niet ongemakkelijk bij dat God hem zo goed kent.
De brief aan de Romeinen legt uit dat God ons liefhad in onze slechtste ogenblikken. Jezus wilde in onze plaats sterven “toen wij nog zondaars waren” en “toen wij vijanden waren”. Hij weet precies hoe zondig wij zijn, maar dat weerhoudt Hem er niet van ons lief te hebben.

Hij is niet verbaasd als wij in zonde vallen, hoewel het Hem wel verdriet doet. Het is onmogelijk en onwenselijk om onze zonde voor Hem te verbergen. We moeten onze schuld juist zo snel mogelijk belijden om onze relatie met God te herstellen.

Ben jij altijd volkomen eerlijk tegenover God?

Deel artikel